23 Ocak 2011 Pazar

Kosinitza Kuzguncuk

Kuzguncuk'un sıralı eski ve birbirinden güzel evleri arasında, küçük ve muhteşem yemekleri olan Kosinitza restorant hemen gözünüze çarpar. Burası balık ağırlıklı menüsü olan, 25-30 kişilik güzel bir restorant.

Restorantın sahibi tekstil işinden emekli olduktan sonra, yemek bilgisi ve aşkıyla bu güzel yeri açmış. İçeride sadece bir garson var yani oldukça küçük bir yer.

Yemeğimize soğuk mezelerle başladık. Defne yapraklı ringa balığı, karamelize soğanlı çipura, sübye ve domates soslu sardalya. Yazarken bile açıktım. Hepsi birbirinden lezzetli ve farklı lezzetler. Daha sonra deniz mahsülleri pilavı ve ahtapot ızgara. Pilav deniz mahsülleri ile yapılmasına rağmen oldukça hafif, ızgara ahtapot ise alıştığımız gibi sert değil oldukça yumuşak deyim yerindeyse lokum gibi. Ana yemek ise güveçte milföy hamuru kaplı, porçini mantrarı yatağında üstü parmesan kaplı dil balığı. En son tatlı olarak krem brulee  ile muhteşem bir final.

Şarap menüsünde yemek menüsüne uygun olarak hazırlanmış kırmızı ve beyaz şaraplar var. Mesela Bozcaada'nın bence en iyi şarap üreticisi olan Çamlıbağ şaraplarından burada bulabilirsiniz.

Fiyatlar bu kalite için bence makul, genede biraz yüksek. Daha önce  denemediğiniz mükemmel balık lezzetlerini, güzel şaraplar eşliğinde tatmak isterseniz Kosinitza'ya mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.


İcadiye Caddesi Bereketli Sokak No:2/A Kuzguncuk / İSTANBUL
0216 334 04 00




You can easily notice the Kosinitza restaurant between the rows of Kuzguncuk's old and pretty buildings. It is a petit place for almost 25-30 people and with gorgeous dishes. It look likes an Italian trattoria. Here,sea food is served.

The owner of the restaurant, after retiring from his textile business, he decided yo open Kosinitza with love of good food and with huge knowledge of cooking. There is only one waiter for service. I mean it is indeed a tiny and small place.

We began with cold appetizers. Herring wrapped eith daphne leaves, gilt heat sea bream with caramelized onions, baby cutterfish and sardines with tomato souce. Even when writing, I get hungry. All different and delicious tastes. Side courses were seafood pilaf and grilled octopus. he pilaf, even thoug it is prapared with sea food, it was very light and grilled octopus was very soft, apart from the stiff one's which we are more used to. Our main course choice was a casserole, covered with puff pastry. Inside there is porcini mushroom from Turkey and sole mixed with cream fresh and parmigiano. At the and we tried creme brulee which was a magnificent final.

When you look at the wine menu, you see that it is well prepared red or white wines suitable with the served food. One example, you can drink Çamlıbağ wines which are one of the best viticulteurs in Bozcaada. We drunk an Italian red wine.

According to me the prices are very moderate for this quality. You should stop by Kosinitza, if you would like to taste seafood which you've never tried before, accompanied by good wines. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder